
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή , η ίδια ιστορία. Οι διευθυντές ζητάνε να ετοιμάσουμε τη βαθμολογία τριμήνου και μένα με πιάνουν τα νεύρα μου!!! Αίσχος!!! Δε θέλω να παραδώσω αυτό το παλιόχαρτο με τους βαθμούς των μαθητών μου!
Οι διευθυντές βέβαια δε φταίνε , αλλά και ‘γω έχω τους λόγους μου που δε θέλω ν’ ακούω και να βλέπω ελέγχους:
1ον Θεωρώ ότι ο έλεγχος είναι ένα έγγραφο άνευ αξίας που δεν πρόκειται να βοηθήσει τους μαθητές μου (ειδικά τους πιο αδύναμους).
2ον Αποπροσανατολίζει όλη τη σχολική διαδικασία. Οι μαθητές διαβάζουν και μαθαίνουν(;;;) για να πάρουν καλό βαθμό στον έλεγχο και όχι επειδή αυτά που τους διδάσκουμε είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα (είναι;;;).
3ον Ενδέχεται να δημιουργηθούν άσχημες καταστάσεις στο σπίτι (γκρίνιες , φωνές , τιμωρίες κλπ.) .
4ον Φορτώνει τους μαθητές μας με περιττό άγχος.
5ον Με τους ελέγχους βάζουμε «ταμπέλα» στους μαθητές μας από πολύ μικρή ηλικία (αλήθεια , ποιος ανεγκέφαλος σκέφτηκε ότι τα τριτάκια πρέπει να παίρνουν βαθμούς;) .
6ον Αυτό το χαρτί δε δίνει καμια ουσιαστική πληροφορία στους γονείς.
7ον Κατά βάθος , δηλητηριάζεται η σχέση μαθητή-δασκάλου και μαθητή-σχολείου.
8ον Η βαθμολόγηση είναι υποκειμενική διαδικασία.
Αντί ,λοιπόν, το σχολείο να παίζει το ρόλο του ιεροεξεταστή-βαθμολογητή καλά θα κάνει να ψάξει τις αιτίες της σχολικής αποτυχίας και να βρει τρόπους να βοηθήσει όλους τους μαθητές να μάθουν και να ενταχθούν ομαλά στο εκπ/κο σύστημα. Μέχρι ,όμως, να γίνει κάτι τέτοιο , ο μόνος βαθμός που θα βάζω με χαρά κάθε τρίμηνο θα είναι ένα ωραιότατο 0 (μηδέν) στο Υπουργείο Παιδείας, στο Παιδαγωγικό(;) Ινστιτούτο και σε μένα που συνεχίζω να συμπληρώνω ελέγχους…
Για να μην παρεξηγηθώ , σπεύδω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι εναντίον των επαναληπτικών κριτηρίων ή των διαγωνισμάτων κλπ. Αυτό που με ενοχλεί είναι η επισημότητα που δίνεται σε ένα «χαρτί». Την ημέρα των ελέγχων θα μπορούσαμε να έχουμε συνάντηση και συζήτηση με τους γονείς σχετικά με την πρόοδο των παιδιών τους,όπως ήδη κάνουμε, αλλά χωρίς να πρέπει να δώσουμε βαθμούς. Καλύτερα θα ήταν να δώσουμε στους γονείς ένα φάκελο με τις εργασίες και τα κριτήρια του παιδιού,ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα γι’ αυτά που τουs λέμε.
Υπάρχουν και κάποιοι εκπ/κοι που ισυρίζονται ότι οι έλεγχοι είναι επιβράβευση για την προσπάθεια των καλών μαθητών. Μα τα θετικά σχόλια και η επιτυχία που βιώνουν οι καλοί μαθητές δεν είναι από μόνα τους μία επιβράβευση;
Κλείνοντας , θα ήθελα να πω ότι οι παραπάνω απόψεις αναφέρονται κυρίως στο Δημοτικό και ίσως στο Γυμνάσιο , αν και δεν έχω εμπειρία από τη δευτεροβάθμια. Δεν ξέρω πόσοι συμφωνούν ή διαφωνούν με τις απόψεις μου , αλλά θα ήθελα πολύ ν’ ακούσω και απόψεις άλλων εκπαιδευτικών ή και γονιών για το θέμα.
Καλό μήνα!