24/2/08

Μήπως φταίει ο Scooby Doo;


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην παρακολούθηση τηλεόρασης από παιδιά ( μικρότερα των 3 ετών) και στις μελλοντικές δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε δείγμα 967 παιδιών ,οι γονείς των οποίων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 1997 και το 2002. Τα ερωτηματολόγια του 1997 αφορούσαν συνήθειες σχετικά με την παρακολούθηση τηλεόρασης , ενώ τα ερωτηματολόγια του 2002 συγκέντρωναν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των παιδιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε ώρα παρακολούθησης βίαιων παιδικών προγραμμάτων διπλασιάζονται οι πιθανότητες το παιδί να παρουσιάσει μελλοντικά προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης. Στη λίστα με τα βίαια παιδικά προγράμματα συμπεριλήφθηκαν σειρές όπως οι Power Rangers , Lion King και Scooby Doo!!! Εκτός από τις σκηνές βίας , σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι γρήγοροι ρυθμοί που υπάρχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα και οι οποίοι δε βοηθάνε τα παιδιά να εστιάσουν την προσοχή τους. Αντιθέτως , εκπαιδευτικές σειρές όπως το Sesame Street και ο Barney δε σχετίζονται με τέτοιου είδους προβλήματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους συσχέτιση δεν παρουσιάστηκε σε παιδιά άνω των 3 ετών. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει τα παιδιά κάτω των 2 ετών να μη βλέπουν τηλεόραση. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα Usa Today.

Δεν υπάρχουν σχόλια: