1/9/08

Νους υγιής εν σώματι υγιεί



Έρευνα που διεξήχθη στο Οντάριο του Καναδά αποδεικνύει ότι η άθληση και η σωστή διατροφή μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τις επιδόσεις των μαθητών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 33 σχολεία (Living Schools) στα οποία οι μαθητές ασκούνται και αθλούνται καθημερινά , ενώ παράλληλα προωθείται η υγιεινή διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι επιδόσεις των μαθητών της Γ’ Δημοτικού παρουσίασαν βελτίωση κατά 50% στην ανάγνωση και κατά 39% στα μαθηματικά!

Γενικότερα , οι επιδόσεις αυτών των σχολείων βελτιώθηκαν κατά 18% , ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα σχολεία που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν μόνο 4%. Οι διευθυντές των Living Schools ανέφεραν ,επίσης, πως μειώθηκαν οι καβγάδες και οι απουσίες στα σχολεία τους.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η σωματική άσκηση οξύνει τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών. Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Texas των Η.Π.Α. ενώ υπάρχουν και άλλες που φανερώνουν ότι η άσκηση περιορίζει το άγχος και καλυτερεύει τη διάθεση.

Εν τω μεταξύ , η Κομισιόν πρότεινε την καθιέρωση προγράμματος σε κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την παροχή δωρεάν φρέσκων φρούτων και λαχανικών στους μαθητές στα σχολεία. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους και τα παιδιά.

Οι συγκεκριμένες έρευνες και προτάσεις δεν «ανακάλυψαν την Αμερική». Κατά τη γνώμη μου, είναι αυτονόητο ότι ένα υγιές σώμα βοηθάει το μυαλό να δουλεύει καλύτερα . Το θέμα ,όμως , είναι ότι στη σχολική εκπαίδευση η Φυσική Αγωγή περιορίζεται μόνο σε 2 ώρες εβδομαδιαίως. Το Υπουργείο κρίνει ότι επαρκούν;


Μήπως το εκπαιδευτικό μας σύστημα στοχεύει (λέμε τώρα…) αποκλειστικά στον εγκέφαλο των μαθητών κι αδιαφορεί για το σώμα τους; Είναι ,άραγε, φυσιολογικό οι μαθητές να περνάνε τόσες συνεχόμενες ώρες καθηλωμένοι σ’ ένα θρανίο ή είναι ,άραγε, τυχαίο που οι περισσότεροι μαθητές χαίρονται όταν κάνουν γυμναστική;

Τελικά , μήπως θα ήταν καλύτερο οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους και όχι σε φροντιστήρια;;;

Καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά!!!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, καλό μήνα και καλή επιστροφή! Ελπίζω να πέρασες καλά και να ξεκουράστηκες. Είναι η σημαντική η άσκηση στο σχολείο. Αν μη τι άλλο, το παιδί "ξεδίνει"΄και χαλαρώνει. Σίγουρα ανεβαίνει η διάθεση. Όσο για τις διατροφικές συνήθειες, καλό θα ήταν να αλλάξουν. Δυστυχώς, όλο και περισσότερα παιδιά τείνουν προς την παχυσαρκία κι αυτό, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα των κακών διατροφικών επιλογών. Αν σκεφτεί κανείς πόσα ανθυγιεινά τρόφιμα σερβίρουν τα κυλικεία των σχολείων στους μαθητές, μπορεί να αρχίσει να απογοητεύεται και να προβληματίζεται. Βεβαίως, ούτε θεωρώ λύση το συσσίτιο με φρούτα και λαχανικά... Αυτού του τύπου οι διατροφικές επιλογές πρέπει να "περνάνε" στο παιδί μέσα από την οικογένειά του. Είναι ένα σημάδι που χτίζει κι αυτό την προσωπικότητα του παιδιού. Την καλησπέρα μου δάσκαλε!

Μαρια Νικολαου είπε...

Kαλημερα και καλό μήνα.
Σχολικό και μη.
Καλώς ήρθες και πάλι στα "καθήκοντά" σου.
Οσο για τα παιδια και τον αθλητισμό ναι ετσι ειναι , οπως και με το να έχουν μια σωστη διατροφή κυρίως τις πρωινες ωρες.
Δεν ξερω για τις χώρες έξω αλλα στην Ελλάδα δεν συμβαινει ουτε το ενα ουτε το αλλο.
Φυσικα και θα επρεπε να αθλούνται τα παιδιά και ολα να ειναι πολυ καλύτερα.
Στόχος πάντα το καλύτερο!
Αλλά....
Αλήθεια.....τι θα γίνει στην Ελλάδα με αυτο το "αλλά" τελικά ...;

roadartist είπε...

Καλό μήνα και καλή χρονια δάσκαλε!
Ο αρχαιοι ημων προγονοι παλι σωστοι αποδεικτηκαν..βεβαια!
Αλλα υπαρχει σημερα χρονος για ενα νεο παιδι (και για τα μεγαλυτερα) για να αθληθεί??..

syn-epikouros είπε...

Από την πρώτη στιγμή μαχητικός βλέπω.Πρέπει να ομολογήσω ότι τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό μου δεν τις είδα ούτε την ώρα των μαθηματικών ούτε της γλώσσας, παρά την ώρα που κλέβω κάποιο τεταρτάκι, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, για παιχνίδι,αλλά μην ακουστεί παραέξω. Καλή χρονιά και καλό κουράγιο.

musicbug είπε...

Welcome back kai kali epanodo:-)
Symfwnw sta perissotera alla ola me metro, den einai liges fores pou mikra paidia alla kai nearoi exoun pathei anakopi kardias i lipothymane apo tin ypervoliki askisi.
Kalo mina!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου ,θειε! Πραγματικα , τα πέρασα πολύ καλα και αισθάνομαι έτοιμος για δράση! Αν υποχωρήσει και λίγο η ζεστη , τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο θέμα διατροφής αλλά και κίνησης. Δυστυχώς , τα παιδια σήμερα ή θα είναι καθισμένα σ' ένα θρανίο ή θα είναι καθισμένα μπροστά σε μια οθόνη. Πουθενα χώρος και χρόνος για κίνηση...
Οι διατροφικές συνήθειες σίγουρα ξεκινάνε από το σπίτι αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που και οι γονείς δεν ακολουθούν σωστή διατροφή; Αφήνουμε το παιδί στη μοίρα του; Πρέπει και το σχολείο να παρουσιάζει κάποια πρότυπα υγιεινής διατροφής στους μαθητές.


Γεια σου ,Μαρία! Τα "αλλά" είναι πολλά και ατελείωτα μου φαίνεται!!!

Γεια σου , καλλιτέχνιδα! Πραγματικά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δίκιο! Οι Νεοέλληνες ,όμως , τι κάνουμε;;;

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Μάχο , καλώς ήρθες στο blog μου! Καλή χρονιά και σε σένα! Και μένα μ΄αρέσουν τα παιχνίδια (αθλητικά ή πνευματικά)και κάθε φορά προσπαθώ να παίζω κάποια με τους μαθητές μου. Πιστεύω ότι το παιχνίδι πρέπει να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία για να 'χουμε καλύτερα αποτελέσματα!

Music bug , οπωσδήποτε χρειάζεται μέτρο! Οι υπερβολές μακριά από 'μας!!!

Artanis είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε...Ελπίζω να πέρασες καλά, φέτος το καλοκαίρι...
Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και τα ερωτήματα που θέτεις στο τέλος, αλλά πιστεύω οτι ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, τις απαντήσεις...
Καλό κουράγιο στη δουλειά σου...

marilia είπε...

Καλή αρχή! Χαρούμενη, δημιουργική, με πολλές πολλές... ασκήσεις!!! χιχιχιχι!

Σνουποφιλάκι! :)

apos είπε...

Καλώς μας όρισες.
Συμφωνώ για τους αθλητικούς συλλόγους αντί φροντιστηρίων.
Αρκεί στους συλλόγους να μην κάνουν φροντιστήριο αναβολικών.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου,Artanis! Μια χαρά τα πέρασα κι ελπίζω να συνεχίσω να τα περνάω καλά κι εν Αθηναις!!! Τις απαντήσεις δεν τις ξερω αλλά τις ψάχνω...

Marilia,ακριβώς τα ίδια σου εύχομαι κι εγώ! Πολλές και σωστές ασκησούλες για το μυαλό και το σώμα!!!

Apos ,καλώς σας ήβρα! Φροντιστήριο αναβολικών; Άνοιξαν φροντιστήριο ο Τζέκος και ο Ιακώβου;;;;; lol