1/10/08

Παίζει ρόλο το φύλο του δασκάλου;


Τ’ αγόρια έχουν καλύτερες επιδόσεις , όταν έχουν άντρα δάσκαλο στο Δημοτικό!!! Αυτό ισχυρίζεται έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στη Μεγάλη Βρετανία.

Περίπου οι μισοί άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως την μεγαλύτερη επιρροή πάνω τους την είχαν άντρες δάσκαλοι του Δημοτικού.

Επιπλέον , 35% δήλωσε ότι όταν ειχαν άντρα δάσκαλο δούλευαν και προσπαθούσαν περισσότερο , ενω 22% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι άντρες δάσκαλοι τόνωσαν την αυτοπεποίθηση τους.

Οι ψυχολογοι επισημαίνουν ότι -εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού μονογονεϊκών οικογενειών- οι άντρες δάσκαλοι ενδέχεται να είναι το μοναδικό αντρικό πρότυπο στην καθημερινή ζωή ενός παιδιού. Επιπλέον , αποτελούν σταθερές και αξιοπιστες φιγούρες στη ζωή των μαθητών τους. (προφανώς δε ρώτησαν μαθητές μου…)

Ενδιαφέρουσα έρευνα , αλλά θα ήθελα να διαβάσω και μια παρόμοια σχετικά με τις απόψεις των γυναικών. Θα μου φαινόταν λογικό αν τα κορίτσια δήλωναν πως θα προτιμούσαν γυναίκες δασκάλες. Εξάλλου , μια μαθήτρια μου μού το ‘χε πει ξεκάθαρα:

«Τι;;; Εσάς θα έχουμε φέτος;;; Εγώ θέλω γυναίκα δασκάλα!!!» :)

Καλό μήνα!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σου είπε η μαθήτρια τέτοιο πράγμα? Πρέπει να σε έστειλε κανονικά! Στο δημοτικό τα πήγαινα καλά και με άντρες και με γυναίκες δασκάλους. Αλλά, βέβαια, πάνω χρόνια από τότε κι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Όπως και να 'χει, θα ήθελα να δω τι θα έλεγε μια αντίστοιχη έρευνα για γυναίκες δασκάλους! Καλημέρα!!

musicbug είπε...

Egw na sou pw tin alitheia protimousa na exw gynekes daskales, xwris na mporw na to exigisw. Nomizw pws ta paidia tou dimotikou protimoun tous antres daskalous epeidi nomizoun oti exoun pio polla koina ap'oti me mia gyneka kai koinous kwdikes.
Kalo mina!!!!

Μαρια Νικολαου είπε...

Χαχαχα έτσι σου ειπε ε?
εμ και συ κανε της το χατίρι!
Τι να σου πω.. τα αγορια παντως το "παιζουν" μεγαλοι αντρες οταν εχουν δασκαλα και την προστατευουν.
Τα κορίτσια παλι μαλλον αισθανονται καλυτερα με δασκαλο που γενικα οι αντρες ειναι περισσοτερο της υπομονης και της γλυκύτητας (σαφως υπαρχουν και εξαιρεσεις και στα δυο)..
Τωρα οσο για τα ποσοστα..εδω δεν ειμαι ειδικη να σου πω την αληθεια ..

Καλο μηνα να εχεις δημιουργικό

Artanis είπε...

Ο άντρα μου πάντως μου έλεγε οτι προτιμώνται γενικώς οι γυναίκες για τις μικρότερες τάξεις, παρά για τις μεγαλύτερες, επειδή κι εκείνες το θέλουν περισσότερο (εκτός από τα παιδιά τα ίδια)...Τώρα το αν αποδίδουν καλύτερα τα αγόρια, στην Βρεττανία, είναι πιθανόν...Εγώ πάντως έχω κόρες...Διαφορά δεν είδα...

Καλό μήνα και καλό βράδυ...

City Addict είπε...

Να σου πω την αλήθεια, όταν ήμουν στο δημοτικό αλλά και αργότερα προτιμούσα τους άντρες καθηγητές και δασκάλους. Οι γυναίκες ήταν πάντα πολύ αυστηρές με την τάξη ιδιαίτερα οι νέες.
Εκτός από μερικές εξαίρεσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Καληνύχτα.

:)

Lina είπε...

το θεωρώ απαράιτητο, ένα παιδί να περάσει και απο αντρες και απο γυναικες εκπαιδευτικούς. Στο κάτω κάτω, το σχολείο ειναι μια μικρή κοινωνία, κι όπως στην κοινωνια μας υπαροχυν και ανδρες και γυναικες, έτσι πρπεει να ναι και στο σχολείο.

Εγώ έχω αγαπησει και αντρες και γυναικες εκπ/κους ως μαθητρια. παιζει ρολο παντα η προσωπικοτητα του καθε ανθρώπου. είχα και γλυκο καθηγητή, και "μαγκα" καθηγητρια.

marilia είπε...

χιχιχιχιχι! Καλά να πάθεις! Τι; Μόνο εγώ θα ακούω "οοοοοοχ! Εσάς θα 'χουμε;;;;"; Τι να εννοούν άραγε; Να το πάρω προσωπικά;

αρφ, πολύ!

Flora είπε...

Αχ Δάσκαλε... είμαι σίγουρη ότι αυτό το είπε η μαθήτρια την πρώτη μέρα. Μετά από μερικές μέρες σίγουρα θα είχε άλλη γνώμη.
Άλλωστε, όλοι ξέρουμε, πως ο δάσκαλος είτε αρσενικού είτε θηλυκού γένους κερδίζει τους μαθητές του με την αξία του και όχι με το ... φύλο του!

Καλή σου μέρα, φίλτατε!!!

Jordan είπε...

H αληθεια ειναι οτι κ γω με αντρες εκπειδευτικους ειχα παντα καλυτερη αποδοση. Ισως ηταν τυχαιο. Ομως συναισθηματικα εκφραζομουν καλυτερα με γυναικες. Αρα, ναι, χρειαζονται και τα δυο. Ισως θα επρεπε καθε ταξη δημοτικου να εχει 2 δασκαλους και οχι εναν. Ποια ειναι η γνωμη σου σ αυτο; Φαντασου σε μια ταξη να τυχει ενας "κακος" δασκαλος. Γιατι να χαντακωθει; Γιατι να μην εχει αλλο ενα "προτυπο";

Artanis είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε...
Έχεις προσκληση για παιχνίδι...
Σε φιλώ...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Εξαιτίας βλάβης του υπολογιστή (αλλά και δικής μου...)έμεινα για λίγο μακριά από το μπλογκοχώρι! Συγγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις.

Άστα , θείε! Τέτοια και χειρότερα ακούω , αλλά έχω συνηθίσει! Γενικά , δεν μπορώ να θυμηθώ αν προτιμούσα άντρες ή γυναίκες
δασκάλους. Αυτό που θυμάμαι σίγουρα ήταν πως προτιμούσα τους νέους και τις νέες.

Bug, ίσως να προτιμούσες δασκάλες γιατί τις έβλεπες ως "προέκταση" της μαμάς!

Μαρία , είναι πράγματι δύσκολο να καταλάβουμε αν τα αγόρια προτιμούν άντρες και τα κορίτσια γυναίκες ή τ' αντίστροφο. Μάλλον δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Artanis , οι γυναίκες προτιμούν τις μικρές τάξεις εξαιτίας των κοινωνικών προτύπων που αναπαράγονται. Για τους ίδιους λόγους τις αποφεύγουν οι άντρες!!!Θα περάσω να δω για το παιχνίδι.

city addict, οι νέες γυναίκες ίσως είναι πιο αυστηρές επειδή-ως άπειρες- αγχώνονται πολύ με τα θέματα πειθαρχίας στην τάξη.Οι εξαιρέσεις ,ομως, υπάρχουν πάντα και παντού!

Τελικά , lina , και γω το ίδιο πιστεύω. Η δουλειά του εκπ/κού είναι κυρίως θέμα προσωπικότητας και όχι μόνο φύλου!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Marilia , μην το πάρεις προσωπικά! :) Τα παιδιά-όπως ξέρεις-είναι παρορμητικά και λένε συχνά αυτό που σκέφτονται χωρίς να έχουν απαραίτητα κακή πρόθεση.


Καλησπέρα , flora! Πραγματι , η αρχική εντύπση μπορεί να αλλάξει(προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο) , όταν οι μαθητές γνωρίσουν καλύτερα τον εκπ/κο.

Jordan,2 δασκάλους σε κάθε τάξη;Δύσκολο μου φαίνεται να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο...
Ξέρω ότι στην Αγγλία υπάρχει μέσα στην τάξη κι ο βοηθός του δασκάλου , αλλά μάλλον εσύ εννοείς κάτι άλλο!Πάντως , για να αποφεύγονται οι "κακοί" δάσκαλοι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια κριτήρια. Αλλά από την άλλη , πως θα κρίνουμε αντικειμενικά τον "καλό" ή τον "κακό" δάσκαλο;Μεγάλη συζήτηση...

apos είπε...

δεν είμαι καθόλου ειδικός στο θέμα. εγώ στο σχολείο -όσο μπορώ να θυμηθώ- είχα δασκάλες. όλες αντιπαθητικές κυράτσες, δυστυχώς.
ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ένα νέο που έμαθα από τον αδελφό μου που ζει στη Γαλλία: η ανιψιά μου πήγε φέτος πρώτη δημοτικού. Μετά από μία μόλις εβδομάδα μάθημα, η δασκάλα τούς έβαλε τεστ. Λέξεις που έλειπαν τα φωνήεντα να τα συμπληρώσουν. Φυσικά η ανιψιά μου δεν είχε ιδέα. Και τσαντίστηκε η ανιψιά και έσκισε την κόλλα! Είμαι περήφανος για την ανιψιά μου. Η Επανάσταση άρχισε από το Δημοτικό... :-)

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Αντιπαθητικές κυράτσες οι συναδέλφισσες;;;; χαχαχαχα!!!

Μα καλά μετά από μόλις 1 εβδομάδα τεστ;;; Τι συστήματα είναι αυτά στη Γαλλία; Μήπως ήταν απλά ένα επαναληπτικό φυλλάδιο; Αλήθεια , η δασκάλα πώς αντέδρασε;

apos είπε...

H δασκάλα κάλεσε τον αδελφό μου στο σχολείο. Και ο αδελφός μου της είπε να κοιτάξει εκείνη το λάθος της που έβαλε σε 5χρονα διαγώνισμα.
ξέρεις γαλλικά; έβαλε λεξούλες σε παιδάκια να συμπληρώσουν τα φωνήεντα. Παράδειγμα: l_k_m_t_f.
(lokomotif). Θεωρητικά δεν είναι δύσκολη, δύο φωνήεντα είναι,αλλά εσύ μπορείς να κρίνεις καλύτερα από μένα, αν ένα παιδάκι 5,5 ετών μπορεί να αντιδράσει σωστά βλέποντας αυτό τον λαβύρινθο με τις παυλίτσες μετά από μία βδομάδα μάθημα... αυτά.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Apos , σου απάντησα στο μπλογκ σου και με μήνυμα στο mail σου.