29/10/08

Ολοήμερο: οι πρώτες εντυπώσεις


Φέτος , πήρα προαγωγή!!! Από απλός και ταπεινός δασκαλάκος μεταμορφώθηκα σε έναν super φοβερό υπεύθυνο Ολοήμερου. (παρακαλώ , συγκρατήστε τον ενθουσιασμό σας…!)
Για όσους δεν το γνωρίζουν , το Ολοήμερο ξεκινά μόλις τελειώσει το κλασικό πρόγραμμα του σχολείου και διαρκεί εως τις 16:15. Είναι προαιρετικό και συνήθως το παρακολουθούν οι μαθητές που και οι δύο γονείς εργάζονται και δεν υπάρχει κάποιος να τους προσέξει στο σπίτι. [εξ ου και ο χαρακτηρισμός «baby parking» που του έχουν προσδώσει μερικοί κακοπροαίρετοι(;) άνθρωποι…]

Όπως όλα τα πράγματα στο μάταιο τούτο κόσμο , έτσι και το Ολοήμερο έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Θα ξεκινήσω με τα θετικά καθότι είμαι κι αισιόδοξος άνθρωπος...

Το λοιπόν , εν συντονυμία (που θα ‘λεγε κι ο Ζήκος…) έχουμε και λέμε:

ΘΕΤΙΚΑ


- Το Ολοήμερο διευκολύνει πολύ τους γονείς που εργάζονται και δεν ξέρουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Είναι δωρεάν και – κατά τη γνώμη μου – ασφαλές.

- Το Ολοήμερο διευκολύνει πολύ κάποιες ειδικότητες εκπ/κών να βρουν δουλειά. Ένας βασικός λόγος που οι δάσκαλοι έχουμε γίνει δυσεύρετοι είναι και η δημιουργία του Ολοήμερου που απορρόφησε χιλιάδες από εμάς. Βοηθάει ,επίσης, και καθηγητές μουσικής ,αγγλικών , φυσικής αγωγής , θεάτρου και πληροφορικής να βρουν μια δουλειά σχετική με το αντικείμενό σπουδών τους , μιας και τα μαθήματα αυτά διδάσκονται στο Ολοήμερο.

- Θέλω να πιστεύω ότι βοηθάει αρκετούς μαθητές που δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι να προετοιμαστούν (ως ένα βαθμό) για την επόμενη μέρα.

- Όσον αφορά τους εκπ/κούς , οι ευθύνες που έχουμε -σε σύγκριση με το πρωϊνό πρόγραμμα - είναι λιγότερες.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

- Έχουμε φτάσει τέλος Οκτώβρη και το Ολοήμερο δεν έχει ξεκινήσει την κανονική του λειτουργία ακόμα. Αιτία είναι ότι το Υπουργείο δεν στέλνει τους εκπ/κούς ειδικοτήτων (αγγλικά , μουσική κτλ.) εγκαίρως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τους 120 περίπου μαθητές που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να παρακολουθούν το Ολοήμερο , εμείς να κρατάμε περίπου τους μισούς (55).

- Οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων. Εκτός από τους δασκάλους όλοι οι υπόλοιποι εκπ/κοί που εργάζονται στα Ολοήμερα είναι ωρομίσθιοι των 7,5(!!!) ευρώ ανά ώρα οι οποίοι τρέχουν σε 2-3 σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο και να πάρουν κάποια μόρια προϋπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα τους θα τα πάρουν έπειτα από αρκετούς μήνες…


- Έλλειψη υποδομών. Όταν το ΥΠΕΠΘ αποφασίζει να κάνει όλα τα σχολεία Ολοήμερα (με ωράριο 7:00 -16:15) οφείλει να έχει προνοήσει για κάποια στοιχειώδη θέματα: πού θα τρώνε οι μαθητές και πού θα χαλαρώνουν/ξεκουράζονται , αφού προβλέπεται και ώρα χαλάρωσης /ξεκούρασης από το πρόγραμμα; Στο δικό μου σχολείο , οι μισοί μαθητές τρώνε στο διάδρομο και οι άλλοι μισοί σε ένα μπουντρούμι (παλιά αποθήκη) και χαλαρώνουν τρέχοντας στο προαύλιο! Επιπλέον , δεν έχει στείλει τραπέζια για φαγητό. Τα τραπεζια που έχουμε είναι «χορηγία» μιας συναδέλφου…

- Τα παιδιά αποχωρούν μπαφιασμένα στις 16:15 και αρκετές φορές έχουν κι άλλες δραστηριότητες να παρακολουθήσουν , αφού - παρά την παράταση του ωραρίου - το σχολείο δε φαίνεται να μπορεί να καλύψει όλες τις εκπ/κές ανάγκες των μαθητών.


Και αν αναρωτιέστε πως βλέπουν οι μαθητές τους δασκάλους που εργάζονται στο Ολοήμερο , διαβάστε το παρακάτω αληθινό περιστατικό:

Μόλις είχαν πρωτοξεκινήσει τα μαθήματα ,καθόμουν στο γραφείο των δασκάλων και προσπαθούσα να βγάλω το πρόγραμμα του Ολοήμερου. Ξαφνικά ,μπαίνουν τρέχοντας δύο περσινές μου μαθήτριες μ’ αγκαλιάζουν και με αρχίζουν στα «παράπονα» , επειδή δεν ξαναπήρα την τάξη τους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αφού τους εξηγώ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει (υπάρχει και σχετική οδηγία από το υπουργείο) κι ότι φέτος θα είμαι στο Ολοήμερο , φεύγουν. Μολις ,όμως , φτάνουν στην πόρτα , η μία εκ των δύο γυρνά και με αφοπλιστική αθωότητα ρωτά:

«Του χρόνου θα ξαναγίνετε δάσκαλος να μας πάρετε στην Έκτη;;;;»

Αυτά!!! Καμια απορία;

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ για μια χρονιά (ελπίζω να είναι και η μόνη) θήτευσα στη θέση του "Υπεύθυνου Ολοήμερου".
Ήταν εμπειρία... ειδικά με το μπάχαλο που επικρατεί μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί, δηλ. κάπου πριν τα Χριστούγεννα...
Πέρα από τα στραβά κι ανάποδα του θεσμού (έτσι όπως λειτουργεί) είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον εκπ/κό να αλλάξει στάση στο θέμα "κατ' οίκον εργασία"...

Μαρια Νικολαου είπε...

Tου χρονου θα ξαναγίνετε δάσκαλος?
Απάντησε και συ "α λυπάμαι , του χρόνου παω για ιχθυοπώλης!!"
Τι θα ακουσω ακομη...
Οσο για το ολοήμερο αν διδάσκονται καποια πράγματα καλο ειναι .Εγω οταν ειχα τα παιδια μου μικρα δεν τους εκαναν τίποτα αλλα και τωρα που ειμαι απεναντι απο σχολειο Δημοτικό μετα τις 2που σχολανε τα αλλα , αυτα ολο παιζουν. Αυτο σημαινει πως δεν μπαινουν καθολου μεσα να κανουν κατι.
Τι να σουπω..Δεν εχω πια μικρα παιδια και δεν γνωριζω..
(Αχ....το μονο ασχημο ειναι πως δεν χρεισιμοποιειται κατι για τον ηχο μετα τις 2!!!"
(χιουμορακι)

syn-epikouros είπε...

Τι έχεις Γάννη? Τι είχα πάντα. Οι δικοί μου είχαν εφεύρει το πικ-νικ, απλώνοντας στο δάπεδο χαρτί που με λιγη φαντασία γινόταν χορταράκι.
Καλή δύναμη κύριε Υποδιευθυντή του ολοημέρου. Και μην ξεχνάς θα ξαναγίνεις δάσκαλος (το υπενθυμίζω για να μην απελπιστείς).
Τους ασπασμούς μου.

marilia είπε...

Καυτό θέμα, κύριε συνάδερφε! Πονεμένη ιστορία το Ολοήμερο! Το αποφεύγω όπως το διάολος του λιβάνι. Προτιμώ να "πήζω" το πρωί, παρά να παραλαμβάνω εξαντλημένους, τις περισσότερες φορές, μαθητές τους οποίους οι γονείς τους δεν έχουν πού αλλού ν' αφήσουν (για να μην πω "ξεφορτωθούν" και με πείτε κακοπροαίρετη!). Αυτό το πράγμα: "Τρώω εκεί που γράφω και διαβάζω" και ο δάσκαλος "θα μου λύσει τις ασκήσεις", με ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ!

Να πούμε ότι λίγοι... Ολοήμεροι έχουν συνείδηση του τι κάνουν και παίρνουν σοβαρά το ρόλο τους, ενώ οι ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ωρομίσθιοι δάσκαλοι των Ειδικοτήτων δουλεύουν για να δουλεύουν! Κέρδος... κανένα! (έχω αδερφή ωρομίσθια Μουσικολόγο, πενταετούς παν/κής φοίτησης που πρέπει να διακτινίζεται σε 4-5 σχολεία την ημέρα! Έλεος!)

Πονεμένη ιστορία. Έτσι όπως έχει το πράγμα σήμερα (χωρίς υποδομές κλπ), θεωρώ, η γκρινιάρα, ότι ο θεσμός είναι αποτυχημένος.

Καλή δύναμη, Ολοήμερε! Και του χρόνου να ξαναγίνεις δάσκαλος, σε παρακαλώ! χιχιχιχιχιχι! :)

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα να υπάρχουν τόσα θετικά και να αντισταθμίζονται με τόσα αρνητικά... Αμαν πια με αυτές τις υποδομές για την Παιδεία. Μήπως να σας δώσω εγώ κανά φράγκο, γιατί από τις κυβερνήσεις δεν το βλέπω να γίνεται??

apos είπε...

Εύχομαι καλή δύναμη και σίδερο στη μέση σου (κυριολεκτικά!).
Μηπως τρύπησες και εσύ το αυτί που πήρες προαγωγή;

musicbug είπε...

Katarxin congrats gia tin proagwgi! Epikentrwsou sta thetika kai ti tha sou prosferei olo ayto san ekpaideytikos. Syn oti einai poly simantiko gia ta paidia pou oikonomika den mporoun na kanoun idietera.
Oson afora tous misthous kai ta xrimata ti na pei kaneis, stin Ellada eimaste distixws:-)
Kali synexeia sou eyxomai kai kalo kouragio kai ypomoni!

Ανώνυμος είπε...

Καλό κουραγιο και καλή δύναμη, Δάσκαλε! Δούλεψα πέρσι σε ολοήμερο κι ήταν αληθινά μοναδική εμπειρία.
Λίγο κουραστικό αλλά έμαθα πολλά.
Ελπίζω να σου στείλουν γρήγορα ειδικότητες για να παίρνεις και καμια ανάσα. Την καλημέρα μου.
Εγώ τώρα σχολασα.
Εσύ προφανώς τώρα αρχίζεις :)

Artanis είπε...

Καλό μήνα Δάσκαλε...
Ουδεν σχόλιον, για την αναρτηση...
Ομοιοπαθείς κι εμείς...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεα σου , Γρηγόρη! Εύστοχη η παρατήρηση για τις "κατ' οίκον εργασίες"! Ως δάσκαλος ολοήμερου βλέπω ότι πολλές απ' αυτές είναι περιττές για πολλούς και διαφορους λόγους...

Μαρία , σε καταλαβαίνω! Όπως και να το κάνουμε τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε Δημοτικά πρέπει να έχουν καλή ηχομόνωση!!!

Μάχο , δε θα το πιστέψεις αλλά εγώ λέω να ξεχάσω πως είμαι δάσκαλος!!! Πιο cool τα πράγματα στο Ολοήμερο...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Μαριλία ,και γω το απέφευγα αλλά τώρα μάλλον θα αρχίσω να το κυνηγάω!!!Εμείς πάντως δεν τρώμε εκεί που γράφουμε , τρώμε στο μπουντρούμι και στο διάδρομο! Φοβερές υποδομές...

Αγαπητέ θείε, ανοιξε το θησαυροφυλάκιο σου και δώσε και σε μας κάνα euro! Αν περιμένουμε από το ΥΠΕΠΘ.

Όχι , βρε apos , δεν το τρύπησα για την "προαγωγή" αλλά δεν είναι κακή ιδέα... Φέτος που δεν είμαι δάσκαλος , θα μπορώ να πηγαίνω και λιγότερο "καθως πρέπει" στο σχολείο!!! Ευχαριστώ για τις ευχές!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Eυχαριστώ , bug! Μια ζωή στα θετικά προσπαθώ να εστιάζω γι' αυτό και φέτος έχω ξετρελαθεί με το Ολοήμερο! Ολοήμερο 4 ever!!!

Πέμπτη εποχή , γιατί σε μένα φαίνεται πιο εύκολο το Ολοήμερο;;;Άσ μη λέω ,όμως,μεγάλες κουβέντες ακόμα είμαι στην αρχή. Νομίζω ,πάντως, πως όταν έχεις τάξη έχεις περισσότερες ευθύνες και άρα περισσότερο άγχος.

Γεια σου , Artanis! Tα χαιρετίσματα μου στον ομοιοπαθή σύζυγο!

thamnos είπε...

Καλημέρα, σαν απλός γονέας το βλέπω πολύ εξυπηρετικό για εμάς, για εσάς δεν έχω απόψη.

Οσο για τις υποδομές, χαχαχαχα είναι το καλύτερο ανέκδοτο που μπορεί να πει κανείς μαζί με τα νοσοκομεία μας, σαν να τελείωσε ο πόλεμος πριν ενα μήνα και ακόμη προσπαθούμε να σηκώσουμε κεφάλι.

Πάντως έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις καλά είναι και τα 7,5 εύρω την ώρα σε σχέση με την ανεργία.
Αντε και του χρόνου καλός "δάσκαλος"!!!!

thamnos είπε...

Καλημέρα, σαν απλός γονέας το βλέπω πολύ εξυπηρετικό για εμάς, για εσάς δεν έχω απόψη.

Οσο για τις υποδομές, χαχαχαχα είναι το καλύτερο ανέκδοτο που μπορεί να πει κανείς μαζί με τα νοσοκομεία μας, σαν να τελείωσε ο πόλεμος πριν ενα μήνα και ακόμη προσπαθούμε να σηκώσουμε κεφάλι.

Πάντως έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις καλά είναι και τα 7,5 εύρω την ώρα σε σχέση με την ανεργία.
Αντε και του χρόνου καλός "δάσκαλος"!!!!

Artanis είπε...

Καλημέρα Δάσκαλε...

City Addict είπε...

Καλησπέρα.
Μωρέ τα παιδάκια κουράζονται και γυρίζουν σπίτι πολύ κουρασμένα κλπ αλλά τί να κάνουν και οι εργαζόμενες μητέρες?

Καλή βδομάδα :)

Roadartist είπε...

Καλημερα..δε ξερω τι να πω.. συγχαρητηρια..??? Μαλλον..αλλά απο την αλλη τοσα προβληματα.. τι να πω.. αμαν πια.. Δες τα θετικα οσο γινεται super φοβερέ υπεύθυνε :)

Artanis είπε...

Καλημέρα Δάσκαλε...

island είπε...

Συγχαρητήρια για την προαγωγή (τέτοια δεν είναι;).

Διάβασα τα θετικά και νόμιζα πως διάβαζα για το εκπαιδευτικό σύστημα άλλης χώρας. Ευτυχώς με επανέφερες στην πραγματικότητα με τα αρνητικά.

Οι μαθήτριές σου έχουν εν μέρει δίκιο. Αν όλοι το λένε baby parking τότε ως τέτοιο περνάει και στους μαθητές. Και με το σημερινό σύστημα (πάω σχολείο από υποχρέωση και πάω φροντηστήριο από ανάγκη να περάσω τις πανελλήνιες) δεν θα μπορούσε το Ολοήμερο να αποτελέσει πηγή γνώσης που θα μπορούσε να κόψει πελατεία από τα φροντηστήρια. Γιατί "είναι πολλά τα λεφτά Άρη".

ΥΓ Γιατί άλλαξες το άβαταρ; Βέβαι το καινούριο Νιρβάνα είναι πολύ καλό αλλά δεν είναι animal!!!

Καλησπέρες

island είπε...

φροντιστήρια* εκ του φροντίζω...

Σόρρυ δάσκαλε!

elenid4 είπε...

Πολλούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από "βαμμένη" ολοημερίτισσα(sic)!Βασικά με βολεύει απίστευτα στους βιορυθμούς μου, καθώς το πρωί δαγκώνω άνθρωπο!!!Πέρσι ήμουν υπεύθυνη ολοήμερου, φέτος κάνω "συμπλήρωμα πρωινού" ή "περιφερόμενο"(υπάρχουν άραγε κι άλλες ευφάνταστες περιγραφές για τα ...μη κενά (χι,χι,χι)των σχολείων μας;)Οι δικοί μου μαθητές λοιπόν με ρώτησαν:"κυρία, εσείς πότε θα γίνετε αληθινή δασκάλα;", κάτι αντίστοιχο με την ευχή της γιαγιάς μου όταν πήρα το πτυχίο μου:"άντε, όταν μεγαλώσεις να γίνεις και ...καθηγήτρια"!!!!καλό κουράγιο, να αναρτάς νέα σου

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά ως γονιός το ολοήμερο με έσωσε. Διαζευγμένη και χωρίς παππούδες ή οκονομική βοηήθεια...

Artanis είπε...

Δάσκαλε πού είσαι, πώς είσαι...Έχω αρχίσει κι ανησυχώ...

marilia είπε...

Καλέ, σε εξόντωσαν;;; Πού είσαι;;;

hasapi grammata είπε...

afto einai...

zitame apo ta paidia ipefthinotita kai isovathmizete apo to ergo ton daskalwn...

ah...
plaka plaka skaliza sti mnimi mou kales sxolikes empeiries prosfata...

mi rwtisis... haos!!!

hehehehe

(kai stin 6 kai opou allou thelisis)

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Επιστρέφω από Δεκέμβριο. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!!!

GZ είπε...

Το πρώτο μου comment! Ωραίο blog!!

Αννα είπε...

Που εχεις χαθεί εσυ;;;;

Lina είπε...

ολοημερο... καλό κουράγιο! εγώ πέρσυ τα παιξα με το παλιο-ολοήμερο, καθολου δεν μου άρεσε.

και τα παιδακια με ρωτουσαν "δηλα΄δη πριν απο μας κανατε μαθημα κανονικά, σαν δασκάλα;" =ΡΡ

Αννα είπε...

Με του Χριστού τη γέννηση
κάνω ευχές για σένα
να ‘ναι τα χρόνια σου πολλά,
καλά κι ευτυχισμένα

musicbug είπε...

Xairomai pou eisai kala, eixa anisixisei, kales giortes na exeis kai pragmatika oti epithymeis!!! Eyxomai na epistrepseis syntoma because we missed you teacher:-)

Artanis είπε...

Δάσκαλε, χρόνια σου πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2009...Καλά να περνάς...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Lina,μάλλον ως baby-sitters μας βλέπουν!!! Πολλές θερμές ευχές!

Αννα , music bug , Artanis χρόνια πολλά και πάρα πολλές θερμές ευχες!!!Θα περάσω κι από τα blog σας!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

GZ,ευχαριστώ! Καλές γιορτές να εχεις!

Ανώνυμος είπε...

on a date The scent is sure to win her heart 600 pounds Consumers can choose the wheels [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]the purpose of the recording was already with its looks makes you count in the crowd [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren[/url]STs 1997 27 944 Check out644 1998 25638 5276 great throughout the day Whats more Axe http://www.onlyyoutony.com[/url] the explanatory information has been plus adapt pour les contracturesPour une