16/2/08

Μια ...πρωτότυπη ιδέα!



Μήπως αναρωτιέστε γιατί τα παιδιά δε διαβάζουν; Οι μαθητές σας βλέπουν βιβλία και τους πιάνει ναυτία; Προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να τους πείσετε να αφήσουν για λίγο το play station και να ασχοληθούν με τα βιβλία; Όλες σας οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό; Απογοήτευση τέλος!

Η λύση βρέθηκε (απορώ πως μου είχε ξεφύγει τόσα χρόνια…)! Ο δήμαρχος της μικρής ισπανικής πόλης Noblejas αποφάσισε να πληρώνει (!!!) κάθε μαθητή που θα διαβάζει κάποια από τα βιβλία που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες . Ο «μισθός» για κάθε ώρα ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη θα είναι 1€ , ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τους μικρούς μαθητές.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος , έφτασε σ’ αυτήν την απόφαση , επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο. Πιστεύει ,λοιπόν, πως αν τους δώσει ένα χειροπιαστό κίνητρο θα αγαπήσουν το διάβασμα , γεγονός που θα βελτιώσει και τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ή απλή περίπτωση δωροδοκίας; Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στους International Business Times.

Πάντως , αν προτιμάτε πιο δοκιμασμένες μεθόδους υπάρχει και το E.KE.BI. , απ’ όπου μπορείτε να πάρετε αρκετές ιδέες για δραστηριότητες φιλαναγνωσίας.

Καλή μας ανάγνωση!

14 σχόλια:

Lina είπε...

μ αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η φιλαργυρία και όχι η φιλαναγνωσία...

να τα πληρωνουμε και για να έρχονται στο σχολείο να είναι! τι άλλο θα ακούσουμε....

Αννα είπε...

Το θεμα είναι :
διαβαζουν εκεινη την ωρα ή μας δουλεύουν;Γιατί κατι μου λεει πως η βιβλιοθηκη θα ειναι γεματη κοσμο και αμα μετα τα ρωτησεις τι διαβασες ; δεν θα λαβεις απάντηση!

Συμφωνω απολυτα με Λίνα!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@ >lina

Συμφωνώ! Αν και ο δήμαρχος φαίνεται να έχει καλές προθέσεις , νομίζω πως μ' αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν να ζητούν ανταμοιβή για ό,τι κάνουν και θα τους φαίνεται και δίκαιο.

@ anna
Πολύ πιθανόν να γίνει κι αυτό που λες. Κάποιοι θα προσποιούνται ότι διαβάζουν μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματα. Κάποιος άλλος τρόπος πρέπει να υπάρχει...

Μαρια Νικολαου είπε...

Ειναι μια αποψη αλλα αυτο δειχνει ποσο εχουμε "ξεφυγει" και μεις και τα παιδια...
Καλημερα κι απο δω

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Πράγματι είναι ανησυχητικό!
Πρώτα "ξεφύγαμε" εμείς και τα παιδιά απλώς μας ακολούθησαν.

Lina είπε...

καλές προθέσεις, αλλα δεν πάυει να μην έχει καμια σχεση με αυτά τα θεματα.... θα έρπεπε να συμβουλευτεί κάποιους πιό ειδικούς για να πάρει τοια απόφαση, εκτός κι αν πήρε....

Artanis είπε...

Βλέπω και τις κόρες μου, ξεκινούν ένα βιβλίο, φτάνουν στις 30 σελίδες και μετά το εγκαταλείπουν...Βρε μήπως να το δοκιμάσω; Αλλά θα τις βάζω να μου γράφουν και περιληψη, να το επιβεβαιώσω...χα,χα,χα,χα!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@>lina

Σίγουρα οι καλές προθέσεις δεν αρκουν! Θα μπορούσε να είχε βάλει κάποιο άλλο κίνητρo(π.χ. επισκέψεις σε βιβλιοθήκες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, επαίνους ,βιβλία , εισιτήρια για κινηματογράφο ή θέατρο κ.α.).

@ artanis

Καλώς ήρθες! Μπορεί να μη φταίνε οι κόρες σου αλλά το βιβλίο... Πάντως από σχετικές συζητήσεις που είχα με γονείς έχω συμπεράνει ότι αν οι γονείς διαβάζουν τότε είναι πολύ πιθανό και τα παιδιά ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

marilia είπε...

Σιγά μην κάνουμε και το διάβασμα "επάγγελμα". Εργασία έναντι... αμοιβής! Έλεος!

Χιονοφιλάκι

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Μarilia , ποτέ δεν ξέρεις... Μήπως θα 'ταν καλύτερα αν ο δήμαρχος πλήρωνε με τη σελίδα κι όχι με την ωρα;;;; :)

Flora είπε...

A...πα... πα...
Πού καταντήσαμε, λοχία!
Να τα πληρώνουμε τα παιδιά για να διαβάζουν... Ε... όχι! Αυτό πάει πολύ!
Αν είναι να διαβάζουν για τα λεφτά... καλύτερα να μην διαβάζουν καθόλου.

Συμφωνώ για το ΕΚΕΒΙ. Φέρνει συγγραφείς και εικονογράφους στα σχολεία. Αυτό αρέσει στα παιδιά και μετά από μία τέτοια επίσκεψη, αν τους έχει κλικ ο συγγραφέας, ας πούμε, παίρνουν και κανα βιβλίο...

Οι "Λέσχες ανάγνωσης" επίσης είναι μία πολύ ωραία ιδέα ... Βέβαια, μην περιμένουμε θαύματα.
Στο σχολείο μου π.χ. έχουμε μία λέσχη ανάγνωσης με παιδιά τρίτης γυμνασίου. Διαβάζουμε το βιβλίο "Ονειροφύλακες" της Αγγελικής Δαρλάση. Πολύ ωραίο βιβλίο, πραγματικά. Λοιπόν, ενώ το έχει διαβάσει σχεδόν όλη η ομάδα, έχουμε ανταλλάξει σκέψεις, σχόλια και τέτοια... υπάρχουν κάποιοι που όταν τους ρωτάω: "Πού είσαι στους Ονειροφύλακες;" παίρνω την απάντηση: "Στο εξώφυλλο" (σημείωση: ο ένας από αυτούς είναι σχετικά καλός μαθητής).

Δύσκολη η φιλαναγνωσία... πολύ δύσκολη!
Όποιος έχει καμιά καλή ιδέα για το θέμα, βρε παιδιά, ας την πει και σε μένα.
Για το θέμα αυτό θα άξιζε να γίνει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ των δασκάλων και των καθηγητών.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Flora, πάλι θα συμφωνήσω μαζί σου! Η φιλαναγνωσία είναι πολύ δύσκολη υπόθεση! Κατα τη γνώμη μου , τα σχολεία πρέπει να έχουν πλούσιες και όμορφες βιβλιοθήκες και η ώρα της βιβλιοθήκης να ενταχθεί μέσα στο σχολικό πρόγραμμα,χωρίς όμως βαθμούς , εξετάσεις κτλ. Πρέπει η ανάγνωση να συνδιαστεί με ευχαρίστηση όχι με υποχρεώσεις και αγγαρείες. Κάτι παρόμοιο προσπαθώ να κάνω στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης με τα λίγα αξιοπρεπή βιβλία και περιοδικά που διαθέτει η βιβλιοθήκη του σχολείου μου. Τα περισσότερα παιδιά το βλέπουν πολύ θετικά και τους αρέσει!

Xrysostomos είπε...

Ε δυσλεκτικέ,

αν δεν έβαζες στο τέλος την αναφορά στο ΕΚΕΒΙ θα σου έκανα κατά μέτωπο επίθεση!!

Χαχα

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

ΟΚ , Χρυσόστομε! Πάω να βάλω τα γάντια του μποξ και περιμένω...