28/3/08

1 σχολείο - 40 γλώσσες



Θα μπορούσε να είναι ένα σχολείο στο κέντρο της Αθήνας , αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το Newbury Park Primary School στο νοτιανατολικό Λονδίνο.

Το περίεργο δεν είναι ότι μιλιούνται τόσες γλώσσες σ’ ένα σχολείο , αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από το Διευθυντή και το προσωπικό. Αντί , λοιπόν , οι μαθητές να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα μόνο στο σπίτι ,αυτό το σχολείο τους προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να τη διδάξουν στους συμμαθητές τους!

Κάθε μήνα , μία από τις σαράντα γλώσσες επιλέγεται και γίνεται η «γλώσσα του μήνα». Ένας μαθητής αναλαμβάνει να μάθει βασικές λέξεις και φράσεις στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου. Σκοπός ,βέβαια, του προγράμματος δεν είναι οι μαθητές να μάθουν σαράντα ξένες γλώσσες , αλλά να έρθουν σε επαφή με τους διαφορετικούς πολιτισμούς.

«Ήταν περισσότερο θέμα ευγένειας» , λέει ο υπεύθυνος του σχετικού προγράμματος. «Είναι ευγενικό να χαιρετάς τους μαθητές στη μητρική τους γλώσσα και να αναγνωρίζεις τον πολιτισμό τους. Είναι , επίσης , ένας τρόπος να γιορτάσουμε την ποικιλία που υπάρχει στο σχολείο και να μην τη βλέπουμε ως πρόβλημα.»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του , οι μαθητές κερδίζουν αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό που κάνουν. Επιπλέον , το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει τα προσφυγόπουλα να ξεπεράσουν το αίσθημα της αποξένωσης και να προσαρμοστούν ευκολότερα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Κατά τη γνώμη μου , η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία πολύ καλή ιδέα που βοηθάει όλους τους μαθητές αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Πρώτον , βοηθάει τους αλλοδαπούς ή αλλόφωνους μαθητές να αισθανθούν ότι το σχολείο αποδέχεται τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και άρα κι αυτούς τους ίδιους.
Δεύτερον , μαθαίνει στους ντόπιους μαθητές να αποδέχονται το «διαφορετικό» και κατ’ επέκταση τους βοηθάει να αναπτύξουν ένα δημοκρατικό τρόπο σκέψης , μακριά από ξενοφοβίες και μισαλλοδοξία.
Τρίτον , η ειρηνική και ισότιμη συνύπαρξη των διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών στο σχολείο είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει αργότερα σε μια ειρηνική και ισότιμη κοινωνία. (ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι…)

Οι γλώσσες που έχουν διδαχθεί μέχρι στιγμής στο Newbury Park Primary School είναι:

1. Albanian 2. Arabic 3. Bengali 4. Cantonese 5. Catalan 6. Dari 7. Finnish 8. French 9. German 10. Greek 11. Gujarati 12. Hebrew 13. Hindi 14. Italian 15. Japanese 16. Kannada (Indian dialect) 17. Lingala (a Bantulanguage from Congo) 18. Lithuanian 19. Mandarin 20. Mauritian 21. Creole 22. Nepali 23. Norwegian 24. Polish 25. Portuguese 26. Punjabi 27. Romanian 28. Russian 29. Sinhala 30. Slovak 31. Somali 32. Spanish 33. Swahili 34. Tagalog 35. Tamil 36. Thai 37. Turkish 38. Twi 39. Urdu 40. Yoruba

Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην πράξη!!!

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε στην εφημερίδα The Indεpendent.

10 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλημέρα Δάσκαλε...Τα κελτικά δεν συμπεριλαμβάνονται, ούτε τα μαορί, που με ενδιαφέρουν...Δεν βαριέσαι, θα τα μάθω, πού θα μου πάνε...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλημέρα ,Artanis! Μην απελπίζεσαι κάπου θα τις διδάσκουν κι αυτές τις γλώσσες! Όποιος ψάχνει , βρίσκει... :)

Μαρια Νικολαου είπε...

Το βρίσκω παρα πολυ καλο..
Καλημερα Δάσκαλε

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Και 'γω το ίδιο , Μαρία!
Καλησπέρα!

Artanis είπε...

Βρήκα και 'γω...Το Ngata λεξικό για τα μαορί, για τα Κελτικά υπάρχουν και μέθοδοι...Αφού η γλώσσα έχει αναγνωριστεί επισήμως από το '95, είναι πολύ πιο έυκολο να τη βρει και να τη μάθει κάποιος που θέλει...Στο Βελγιο και την Ολλανδία, τα Νεοϊρλανδικά (όπως λέγονται), περνούν περίοδο μαζικής υστερίας...

marilia είπε...

Μμμια χαρά ο διευθυντής! Εύγε τους! Εμείς θα καταφέρουμε κάποτε έστω να μην αγριοκοιτάμε τους αλλοδαπούς;

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Artanis, καλά μαθήματα σου εύχομαι! Η φιλομάθεια σου με εντυπωσιάζει!!! Απορία: τα κέλτικα είναι τα gaelic;

Μαριλία , πιστεύω πως κάποτε θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας. Δεν είναι κάτι ,όμως , που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος.

Αννα είπε...

Πολύ πολύ πολύ καλό...Μπράβο τους...

Artanis είπε...

Καλημέρα Δάσκαλε και καλό μήνα...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Αννα , μπράβο σ' αυτούς και μπράβο σε όσους κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση!

Artanis , καλό μήνα να 'χουμε!