1/4/08

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου (ημέρα γέννησης του συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Αντερσεν) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ας τη γιορτάσουμε ,λοιπόν, και φέτος στις φτωχές , κλειστές ,παρατημένες ή ανύπαρκτες βιβλιοθήκες των σχολείων μας...
Καλό μήνα!

9 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Οπως το ειπες
Κλειστες ή ανύπαρκτες ..
Δυστυχως.
Εγω οταν ήμουν στο σχολειο θυμαμαι πως πηγαινα καθε βδομαδα και διαλεγα τι βιβλιο θα διαβασω.
Τωρα που τα βιβλία εχουν αποκτησει "χρώμα" ( λέμε τωρα ...) σημασια δεν δινουν τα παιδια..
Θα μου πεις ποιος φταιει..αυτα ή οι γονεις..?
Αμ δε που φταινε οι γονεις απαραιτητα.
Και μενα τα δικα μου παιδια απο μικρα με το ζορι διαβαζαν εξωσχολικα οσο κι αν προσπαθουσαμε να το εξηγησουμε με καλο τροπο και να τους παιρνουμε βιβλια για την ηλικια τους.
Δεν βαριεσαι..Αμα δεν το χεις..
Από τα παιδια μου και τα ανιψια μου μονο ένα ειναι που διαβαζει μανιωδως ότι βρει μπροστά του..χρονια τωρα .
Καλημερα και καλο σου μηνα

Αννα είπε...

Εμείς φέτος φτιάξαμε βιβλιοθήκη στην τάξη!!!(εχει και το σχολειο)
Εφερε το κάθε παιδι 2 βιβλία απο σπίτι του και τσουπ τσουπ μαζευτηκαν καμια 60αρια!!!
Εφερα και εγω καποια δικά μου, Μυθολογία κυρίως που κάνουμε φέτος στη Γ τάξη.


Είναι λοιπόν εκεί η γωνιά μας...ΚΑι όταν κάποιο παιδι τελειώσει αυτά που έχει να κάνει παίρνει βιβλία και ξεφυλλίζει...Στην αρχη θυμαμαι ολα ηθελαν να ζωγραφιζουν...Τωρα μονα τους ζητάνε να διαβάσουν, να δανειστούν...
Εχουμε και μοκέτα, με μαξιλαράκια (τα παιδια τα εφεραν , τη μοκετα μια μαμά) και κάθε εβδομάδα έχουμε την ¨Ωρα του παραμυθιού και της φαντασίας"
Δε ξέρω αν βάλω και εγω ετσι ενα λιθαράκι και ξεφυγουν λιγο απο τηλεοραση...
Δε ξερω τελικά αν αυτο καλλιεργειται..Λενε πως αν τα παιδια βλέπουν γονεις να διαβάζουν , αγαπουν το διαβασμα...Ισχύει απολυτα αυτό;
Εγω ας πουμε:

Ο μπαμπας καθηγητης πάντα με ενα βιβλίο στο χέρι...Και η μαμά μπορώ να πω..αρκετα συχνά!
Εγω βιβλιοφάγος σε βαθμό ασυμφορο..Τοτε για οικονομικα μπαμπά , τώρα για δικά μου..Τα βιβλια δεν χωρανε πια πουθενα...
Ο αδερφός μου;Να εχει διαβάσει 10 παραμυθια στη ζωή του;Μπορει και όχι!!!
Μαζι μεγαλώσαμε , ιδια ερεθίσματα πήραμε...και ειμαστε στο θεμα αυτό τελειως το αντιθετο...
Οποτε δε ξερω τελικά τι να υποθεσω!!!
Οπως και να εχει εγω θα προσπαθώ...Εστω και ενα παιδι να "κερδίσω" ειναι για μένα σημαντικό!!!Με παιχνίδια, ιστορίες και ό,τι αλλο μου κατεβει στο κεφάλι θα συνεχίσω..
Και εμεις δεν θα περιμενουμε απλα μια παγκοσμια μερα να μιλησουμε για βιβλιο!!!
Ουφ σε κουρασα..
Σε αφηνω, παω να δω πως θα ντυσω τον Ιουνιο :Καλαμαρι χταποδι, χελώνα..
Καμια ιδεα κανεις;;;

Artanis είπε...

Γεια σου Δάσκαλε...Αν περίμενα από τις σχολικές βιβλιοθήκες, αλίμονό μου...Λεφτα με το τσουβάλι έχω ξοδέψει, αλλά χαλάλι του...Το χειρότερο όμως είναι να βλέπεις βιβλία πεταμένα στους κάδους των σκουπιδιών,που σε μια τέτοια βιβλιοθήκη θα έπιαναν τόπο...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα , Μαρία! Σίγουρα , δε φταίνε μόνο οι γονείς. Το θέμα ,όμως , είναι να κάνουν την προσπάθεια τους όπως την κάνατε εσείς. Επίσης , και τα σχολεία οφείλουν να έχουν όμορφες , μεγάλες και πλούσιες βιβλιοθήκες για να "τραβήξουν" το παιδί και ειδικά τα παιδιά που δεν έχουν παρόμοια ερεθίσματα στο σπίτι. Από 'κει και πέρα είναι και θέμα παιδιού, αν θα αγαπήσει ή όχι το βιβλίο.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου , Άννα! Και μας το σχολείο έχει μια μικρή βιβλιοθήκη , αλλά δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση... Κάθε φορά που θέλω να βρω βιβλία της προκοπής για να μοιράσω στα παιδιά δεινοπαθώ! Τα περισσότερα είναι παλιά , διαλυμένα ή ακατάλληλα για τις ηλικίες που ψάχνω. Με το ζόρι βρίσκω 20 αξιοπρεπή να δώσω. Φέτος τις ώρες της Ευέλικτης της έχω κάνει ώρες φιλαναγνωσίας. Επίσης , πήγα κι αγόρασα με λεφτά του σχολείου 60 περιοδικά "Ερευνητές" για τη βιβλιοθήκη. Εχουν ωραία θέματα και μ' αυτά δουλεύω περισσότερο. Ευτυχώς, στα ΄πιο πολλά παιδιά αρέσει η ώρα "των βιβλίων". Σήμερα , παρουσίασαν το αγαπημένο τους βιβλίο στους συμμαθητές τους και μετά τα αντάλλαξαν.

Και οι δικές σου ιδέες ωραίες είναι! Γενικά , πρέπει να κινείται το βιβλίο στους χώρους του σχολείου. Όλο και κάποια παιδιά θα αποκτήσουν θετική στάση.

Για τον Ιούνιο δεν έχω ιδέα... Εγώ θα τον έντυνα με μαγιό , βατραχοπέδιλα και μάσκα!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου,Artanis! Καλά εκανες και δεν περίμενες από τις σχολικές βιβλιοθήκες ,αφού είναι σαν να μην υπάρχουν. Σκέψου ,όμως, πως όλοι οι γονείς δε σκέφτονται σαν εσένα ή μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα ν'αγοράζουν συνέχεια βιβλία. Το σχολείο δε θα έπρεπε να δίνει μια ευκαιρία και σ' αυτά τα παιδιά; Για να καταλάβεις τι εννοώ , έχω στην τάξη μου ένα μαθητή (Δ' τάξη) που δεν ήξερε τι είναι ούτε είχε δει ποτέ του εγκυκλοπαίδεια! Εγώ του έδειξα αυτή που εχουμε στο γραφείο και ήταν η πρώτη που έβλεπε!

Συμφωνώ γι' αυτό που λες με τα πεταμένα βιβλία. Αν είναι σε καλή κατάσταση θα μπορούσαν να γίνουν δωρεά σε κάποια σχολική βιβλιοθήκη.

Αννα είπε...

Α λάθος τα εγραψα μαλλον πριν...
Τον Ιουνιο έχουμε το θεατρικό μας...Και πρεπει να ντυσω τα παιδια μου :καλαμαρι, χταπόδι, χελώνα κτλ..
Εχουμε προγραμμα περιβαλλοντικής φετος και θα ανεβάσουμε κάτι σχετικό με την μόλυνση της θαλασσας..Δε θελω λοιπον να ντυσω τον μηνα Ιουνη απλα μεχρι εκεινο τον μηνα πρεπει να μαι ετοιμη...Ουφ σε μπερδεψα...
Καλο βραδυ

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Αννα , είμαι σίγουρος ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία η γιορτή σας!

Αννα είπε...

Αν τα μικρά μου περάσουν όμορφα και το διασκεδάσουν τότε να ναι θα ναι επιτυχία!!!