20/5/08

Ε-ε-εκδρομή!!!







Πριν λίγες μέρες , ο δυσλεξικός δάσκαλος πήρε τους ηρωϊκούς μαθητές του (που τον ανέχονται για 2η συνεχόμενη χρονιά) και πήγαν εκδρομούλα. Περιττό να σας πω ότι πέρασαν τέλεια!!! Παρατηρήστε τις φωτογραφίες και μαντέψτε ποιο μέρος επισκέφθηκαν:


α. τον Εθνικό Κήπο για να ταϊσουν τις πάπιες
β. την Κένυα για σαφάρι
γ. το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα
δ. όλα τα παραπάνω
ε. το γηπεδάκι της γειτονιάς


Και τώρα το "σοβαρό" κομμάτι του post. Αν και τα περισσότερα παιδιά της τάξης συμμετείχαν, υπήρξαν δύο μαθητές που δεν ακολούθησαν το σχολείο στην εκδρομή για οικονομικούς λόγους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ούτε είναι τα μόνα παιδιά του σχολείου που δεν ήρθαν.


Συνήθως πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τα οποία -κατά τη γνώμη μου- είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μια επίσκεψη στο μουσείο , στο θέατρο ή σ' ένα ζωολογικό κήπο. Σκεφτείτε ,επίσης, και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η διαρκής και αναγκαστική απουσία των παιδιών από τις επισκέψεις...


Αφού ,λοιπόν, οι επισκέψεις (πολύ σωστά) αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος ενός σχολείου , δε θα έπρεπε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν; Μήπως θα ήταν σωστό -αν θέλουμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες- το κράτος να καλύπτει τα έξοδα για κάποια παιδιά που αδυνατούν να ακολουθήσουν;

Βέβαια,στο σημείο αυτό οφείλω να αναφέρω ότι πολλές φορές στα θέατρα ή σε αλλες επισκέψεις οι αρμόδιοι επιτρέπουν (κι αυτό είναι προς τιμήν τους) να μπει κι ένας αριθμός παιδιών δωρεάν , αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα κι ούτε επαρκεί για όλους τους μαθητές των σχολείων. Μήπως ,λοιπόν, θα έπρεπε να γίνει κάτι πιο οργανωμένο από την Πολιτεία;

Πάλι προβληματίστηκα... :)






29 σχόλια:

.liketobite είπε...

Έχω αντιμετωπίσει το γεγονός των οικονομικών δυσκολιών κάποιων μαθητών σαν γονιός και όχι σαν δάσκαλος. Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός μας ήταν διστακτική να οργανώσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή (σκετς, γιορτή κλπ) εξ'αιτίας του ότι κάποια παιδιά δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Θεωρώντας λοιπόν εξίσου σημαντική μια σχολική γιορτή με μια εκπαιδευτική επίσκεψη το χρησιμοποιήσαμε σαν επιχείρημα για να την πείσουμε πως είναι κάτι το οποίο περιμένουν τα παιδιά και τελικά ένα από τα λίγα πράγματα που θα τους μείνει. Από την άλλη πάλι, πως να απαιτήσουμε από τη πολιτεία κάτι τέτοιο όταν η ίδια δείχνει αδυναμία να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του σχολείου;

PaNoS είπε...

Mακαρι η πολιτεια να μπορουσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα γενικότερα της παιδειας!!Και ενα απο αυτά, είναι και η πληρωμη των εισητηριων στα μουσεια κλπ. Αλλα.....!!
Θυμαμαι, στα σχολικα μου χρονια, υπήρχαν αυτά τα προβλήματα και έτσι μια φορα, που ηταν το τμημα μου να επισκεφθει ενα μουσειο, τα εισητηρια των παιδιων που δεν μπορουσαν να ανταποκριθουν, τα πλήρωσε ο δασκαλος! Αυτο όμως δεν μπορει να το κανει ο καθε εκπαιδευτικος!!

Καλως σε βρήκα!!!

Artanis είπε...

Και τα παιδιά μου εκεί πήγαν χθες...Βρε μπας και...
Πού δουλεύεις είπαμε;

musicbug είπε...

Attiko zwologiko parko e??? Zilevw!!! Piga prin 3 xronia kai thelw oposdipote na xanapaw!!

Αννα είπε...

Και εμεις πηγαμε εκδρομουλα!!!
Και εχουμε να παμε ακομα μία!!!
Στο θεμα που αναφερεις τωρα...Στο σχολειο μου τα εξοδα των παιδιων αυτων διακριτικά τα πληρώνει το σχολείο..Βεβαια το σωστο θα ηταν αυτο να το κανει εμπρακτα η πολιτεια...Ετσι ο διευθυντης χρησιμοποιεί χρηματα απο τον σχολικό συνεταιρισμό και παντα ολα τα παιδια συμμετεχουν στις εκδρομες...Βεβαια το θεμα δεν ειναι μονο το εισιτηριο που πρεπει να πληρωθει...Το παιδι στην εκδρομή θέλει να φάει και ενα παγωτο ,να αγοράσει και κάτι να κανει δηλαδη ο,τι κανουν τα αλλα παιδια....
Αλλου ξερουν να τα δινουν με το τσουβαλι..Εκει που πρεπει κανουν τους Κινεζους

Γιάννης Μιχαηλίδης είπε...

Άννα, και σε μας το ίδιο γίνεται τα πληρώνει το σχολείο. Πιστεύω πως μόνο με δικές μας παρόμοιες πρωτοβουλίες θα αντιμετωπιστεί τελικά το πρόβλημα.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@ like to bite

το πρόβλημα είναι ότι τα λεφτά που δίνονται από το κράτος είναι τα λιγότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κι εγώ αισθάνομαι άσχημα να ζητάω λεφτά από τους γονείς των μαθητών για τις παραστάσεις , οπότε κοιτάω να τα βγάζω πέρα δανειζόμενος πράγματα από όσους μπορώ.

@panos

Καλώς ήρθες!Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πρέπει να μπει και το χέρι στην τσέπη,νομίζω... Αυτό που έκανε ο δασκαλος σου ήταν πολύ καλό , αλλά οπως λες και συ δεν μπορεί να γίνει από όλους ούτε μπορεί να γίνεται συνέχεια.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Artanis , λες;;;;
Κατα Πειραιά μεριά δουλεύω. Νομίζω ,όμως, ότι σου πέφτει κομμτάκι μακριά!

music bug , να ξαναπάς! Είναι τέλειο κι από ο,τι είδα κάνουν επεκτάσεις που σημαίνει ότι σύντομα θα φέρουν καινούργια ζώα.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Άννα και Οδυσσέα,αυτό είναι πολύ καλό , αλλά μάλλον θα δουλεύετε σε μικρά σχολεία με λίγους μαθητές. Το σχολείο μου έχει 270 μαθητές κι απο αυτούς δεν ήρθαν οι 80! 80 επί 12ευρώ (εισιτήριο και μεταφορά) =960 ευρώ.
Δύσκολο να τα καλύψει το σχολείο... Αλλά κι αν ακόμα είχαμε κάποιο ποσό δε θα έφτανε για όλους όποτε θα έπρεπε να κάνουμε επιλογή με αδιαφανή κριτήρια!

Ανώνυμος είπε...

Το Αττικό Πάρκο στα Σπάτα...!! Δεν έχω πάει, αλλά ούτε και ψήνομαι να πάω.

Στο θέμα που θίγεις τώρα: είναι, πράγματι, ενδιαφέρον και πρέπει να μας προβληματίζει... Τουλάχιστον όσο εγώ ήμουν μαθητής, τα έξοδα για τις εκδρομές καλύπτονταν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το αποτέλεσμα: η οικογένεια του κάθε παιδιού καλούνταν να προσθέσει ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό. Επίσης, ο σύλλογος, πέρα από τις εκδρομές, χρηματοδοτούσε τις θεατρικές επισκέψεις, τις μαθητικές εκδηλώσεις κλπ.

Καθώς λείπω από τα σχολικά θρανία εδώ και 7 περίπου χρόνια, ίσως η κατάσταση αυτή να έχει αλλάξει κατά πολύ...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Θείε Σκρούτζ , θα σου πρότεινα να το επισκεφθείς. Μπορεί και ν' αλλάξεις γνώμη!

Δυστυχώς , σε εμάς ο σύλλογος δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Καλό θα ήταν ,όμως , και η Πολιτεία να είχε προβλέψει κάτι για αυτές τις περιπτώσεις.

Αννα είπε...

Δε δουλευω σε μικρο σχολειο.Εχουμε 290 παιδακια ζωη να εχουνε..Και οι 80 μαθητες δεν ηρθαν λογω οικονομικου προβληματος;Μεγαλο ποσοστο...Οχι σε μας δεν ειναι τόσο μεγαλο...Σιγουρα ετσι οπως το λες το σχολειο ειναι αδυνατο να πληρωσει κατι τετοιο...Και ευτυχως στα πιο πολλα μερη στην Κρητη πληρωνουμε μονο για λεωφορειο, εισοδο πχ δωσαμε φετος μονο σε Ενυδρειο..σε ολα τα αλλα ηταν δωρεαν για τα παιδια

The Gasbird Familly είπε...

Δάσκαλε,όσον αφορά στο κουίζ,είναι το Αττικό Ζωολογικό πάρκο..(τι κέρδισα;χαχαχα).
Οσον αφορά στο σοβαρό κομμάτι,και εμίς το αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα στο δικό μας σχολείο,αλλά σε μικρή γενικά κλίμακα.Βέβαια έχουμε κι έναν πολύ δυναμικό σύλλογο γονέων ,που από μόνος του οργανώνει κάποιες εξορμήσεις,με πολύ μικρό σχετικά τίμημα.Το να ζητάμε λεφτά από το κράτος γιά αυτά τα θέματα.είναι μάλον ουτοπικό(όχι οτι δε θα έπρεπε),όταν ακόμα και βασικές ανάγκες υποδομής των σχολείων(όπως άλλωστε θα ξέρεις),δεν ικανοποιούνται.Τελικά ότι μπορεί το κάνει ο Σύλλογος Γονέων ή κάποιοι φιλότιμοι εκπαιδευτικοί,όπως εσύ.καλημέρα να έχεις.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Άννα , αν δεν ήταν οι 80, ήταν σίγουρα οι 50! Το σχολείο βρίσκεται σε μια περιοχή με αρκετές φτωχες οικογένειες.

gasbird , ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το θέμα είναι΄να αυξηθούν γενικά οι δαπάνες για την Παιδεία.

apos είπε...

Αττικό Πάρκο, ε; Θέλω πολύ να πάω, αλλά βασικά πρέπει να μου πεις αν έχει σουρικάτες (αγγλιστί meerkat). Αν μου πεις ότι έχει, πάω επί τόπου.
Πάντως, αυτό που διάβασα με τα παιδιά που δεν ακολούθησαν με στεναχώρησε. Όχι ότι δεν φανταζόμουν ότι πολλές οικογένειες έχουν προβλήματα, απλά δεν θα έπρεπε ο σύλλογος γονέων τουλάχιστον να κάνει κάτι; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποια παιδιά δεν ήρθαν. Στην τελική, την επόμενη που θα πάτε να ακολουθήσουμε και εμείς οι bloggers και να έρθουν μαζί μας τα παιδιά.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Apos,βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σου ανακοινώσω πως κατά 99,9% έχει σουρικάτες!!! Τα είδα και είναι αξιαγάπητα!

Όσον αφορά το σοβαρό σκέλος του post πρέπει να πω πως ούτε ο σύλλογος γονέων θα μπορούσε να κάνει κάτι γιατί ουσιαστικά μόνο η πρόεδρος και 2 κυρίες ασχολούνται...

Πάντως , είναι πραγματικά κρίμα που δεν ήρθαν γιατί είμαι σίγουρος πως όλα τα παιδιά θελουν να δουν άγρια ζώα από κοντά. Ξετρελαίνονται! Επίσης , είναι πολύ άσχημο που διαφοροποιούνται μ' αυτό τον τρόπο από την ομάδα. Σ'αυτή την ηλικία τα παιδιά δε θέλουν να ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους.

Λες την επόμενη φορά να ζητήσω στηριξη από η μπλογκόσφαιρα;;; Το θέμα είναι πάντως να γίνει κάτι οργανωμένο από το κράτος.

Artanis είπε...

Πολύ μακριά, αλήθεια...
Σήμερα βρήκα ένα ποίημα του Α.Μπάρα, με τίτλο: Λέων Αφρικανικός, γραμμένο στο Σουδάν το 1901...Υπέροχο κομμάτι...Μιλάει για ένα λιοντάρι στο κλουβί...
Άντε και καλό βράδυ...

apos είπε...

Έχει σουρικάτες?? Έφυγα! Έχω τρέλλα με τα meerkats, μέχρι και φωτό στην πιστωτική μου κάρτα τα έβαλα! (πήγα μια φορά σε ένα μαγαζί και μου λέει η υπάλληλος: ααχ τι γλυκό σκυλάκι!)
Ήμουν βέβαιος ότι οι Σύλλογοι Γονέων εξακολουθούν να είναι όπως στην εποχή μου... δύο-τρεις άνθρωποι. Γιατί, όπως ξέρεις, σε αυτή τη χώρα δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα ως πολίτες, αλλά να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος και απλά να γκρινιάζουμε.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@Αρτανις
"Λιοντάρι στο κλουβί";;;
Στο Αττικό Παρκο είχε πολλά λιοντάρια στο κλουβί , αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι(όσο γίνεται...) καλές.
Το 'ξερες ότι οι λέαινες κάνουν όλο το κυνήγι και δεν τρώνε αν δε φάει πρώτα το αρσενικό;;;[και εννοείται ότι παίρνει και "τη μερίδα του λεοντος"... :) ]

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Apos ,η αλήθεια είναι πως η γκρίνια είναι πιο εύκολη από τη δράση , αλλά το κακό είναι πως το κράτος μας δίνει και πολλές αφορμές για γκρίνια...

Χαιρετίσματα στις σουρικάτες , αν πας!

Μαρια Νικολαου είπε...

Εννοειται στα Σπάτα ε???
Καλησπέρα

Roadartist είπε...

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα πραγματικα πολυ καλή επιλογή για εκδρομούλα! Πάλι αλλαξες avatar????

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα, Μαρία! Το βρήκες! Αν δεν έχεις πάει θα σου πρότεινα να κάνεις μια επίσκεψη. Αξίζει.


Καλλιτέχνιδα , ήταν πραγματικά πολύ ωραία και άρεσε σε όλα τα παιδιά! Πάλι το άλλαξα το avatar. Τι να κάνω,αφού μ' αρέσουν οι αλλαγές;;; :)

Artanis είπε...

Δυστυχώς το ήξερα...Τί να πεις καλέ μου, άντρες...Μόνιμες διακοπές...


Χα,χα,χα,χα,χα!
Εδώ κολλάει το εξής απόφθεγμα:
Αν η φύση ήθελε τις γυναίκες να κάθονται, δεν θα τις έκανε μάνες...
Βέβαια μπορείς να αλλάξεις τη λέξη "φύση", με τη λέξη "Θεός", αν σε βολεύει καλύτερα...Παίζουν και τα δύο...
Καλό Σ/Κ...

ΥΓ. Θα το ανεβάσω το ποίημα, εν καιρώ...

Jordan είπε...

Eιναι πολυ λυπηρο το γεγονος αυτο. Κατα την ταπεινη μου γνωμη θα επρεπε υστερα απο συννενοηση με τον ιδιοκτητη του παρκου να μπουν καποια παιδακια δωρεαν στο συνολο του ποσου. Δεν θα του τρωγαν το ψωμι του τυπου...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Artanis , τα λιοντάρια και οι (παρεξηγημένοι) κηφήνες είναι από σήμερα τ' αγαπημένα μου ζώα! :)

Γεια σου , Jordan! Μπηκαν κάποια παιδάκια από την Α' δωρεαν(κατόπιν διακριτικής συνεννόησης με τους γονείς) , αλλά δεν μπορούσαμε να πάρουμε πολλα γιατί θα υπήρχε πρόβλημα με τα πούλμαν...

marilia είπε...

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα! Θέλω να ξαναπάωωωωωωωωωωωωω!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει τουλάχιστον τα παιδιά να τα αντιμετωπίζουμε με την μεγαλύτερη ευαισθησία.Οι επισκέψεις αυτές είναι πολλές φορές πιο ουσιαστικές από την ,,έγκλειστη,, εκπαίδευση...Συγχαρητήρια για το blog σου

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Μαριλία , κι εγωωωωωωωωωωώ!!! Τελικά το Αττικό Πάρκο εχει μεγάλο σουξέ...


@Παναγιώτης

Ευχαριστώ , Παναγιώτη! Συμφωνώ με τις απόψεις σου.